Hammer Glasværk

Hammer GlasværkHammer Glasværk blev etableret omkring 1970 – efter sigende – af tidligere medarbejdere fra Holmegaard Glasværk.
Glasværket havde til huse i det tidligere Hammer Andelsmejeri, der blev nedlagt 1964, og som lå på Ringvej 3 i Hammer, der ligger mellem Lov og Mogenstrup syd for Næstved.
Det er stort set det eneste man kan finde af oplysninger om Hammer Glasværk

Hammer Glasværk er kun kendt for produktion af hinkesten.

Det eneste kendte produkt fra Hammer Glasværk er hinkesten – på trods af at der ikke foreligger et eneste katalog – og det siges at Hammer Glasværk blandt andet anvendte genbrugsglas  fra Holmegaard Glasværk. Dette kommer til udtryk i en stor del af produktionen, hvor farverne er miksede på en, i øvrigt, meget smuk måde.

Hammer Glasværks mest kendte hinkesten er serien med ”Stjernetegn” fra omkring 1970. Serien består af de 12 stjernetegn, som kun er lavet i klare farver:
Fisk, Jomfru, Krebs, Løve, Skorpion, Skytte, Stenbuk, Tvilling, Tyr, Vandmand, Vædder
og Vægt.

Info
Stjernetegn blev omkring 2005 genoptrykt af Bjørns Kunstglas ved Vordingborg. Stenene er ca. dobbelt så tykke som de originale og er kun fremstillet i en gennemsigtig klar version. Stenene var en bestillingsopgave til Nationalmuseets museumsbutik, hvorfra de blev solgt for 35 kr. Jeg antager at Bjørns Kunstglas må have erhvervet de originale støbeforme fra det lukkede Hammer Glasværk, da motiverne på stenene er helt identiske med de originale fra 1970erne.

En underlig fisk 1970

Ja – så er der lige den underlige fisk fra 1970erne i samme design som “Stjernetegn” – men alligevel lidt for sig selv.

Fra midt i 1970erne blev der også fremstillet sten med mange forskellige geometriske figurer i såvel klare som mættede og blandede farver.

Når man ser på noget af det sidste, man med sikkerhed ved er produceret på Hammer Glasværk og sammenligner med sene udgaver af sten fra Fyens Glasværk og Holmegaards Glasværk, fristes man til at tro at de 2 sidstnævnte må have overdraget produktionen  til Hammer Glasværk, der jo var specialister på området.

Øverste linje: Fyens Glasværk 1934 To nederste fra venstre: Holmegaard Glasværk og den til højre: Hammer Glasværk

Øverste linje: Fyens Glasværk 1934
To nederste fra venstre: Holmegaard Glasværk
Nederst til højre: Hammer Glasværk

Desværre må man også sige at kvaliteten af den allersidste del af produktionen slet ikke står mål med de tidlige serier.