Danske producenter af hinkesten

Gennem de sidste 200 år, har der over hele landet været etableret og nedlagt mange glasværker. I dag er der faktisk slet ingen tilbage i Danmark overhovedet.

De 3 nedenstående glasværker, har alle med sikkerhed haft produktion og udbud af glashinkesten:

Fyens Glasværk
Havde produktion af hinkesten fra 1924 til engang i 1970erne.
Eftertiden har vist at Fyens Glasværk var langt den største producent af hinkesten

Holmegaard Glasværk 
Producerede ganske få hinkesten fra omkring 1965 til 1990erne.
Holmegaard Glasværk har sansynligvis kun har lavet en enkelt eller 2 hinkestenstyper omkring 1965 – og de er nok ikke engang lavet på Holmegaard, men på Fyens Glasværk. Fossilserien fra 1990 og en lille produktion på 300 stk. i 1995 som en specialopgave i forbindelse med en udstilling om presset glas på Kastrupgaard er med sikkerhed produceret på Holmegaard Glasværk.

“Holmegaards” mest kendte hinkesten: Michael Bangs “Børneeventyr” og “Dyrebørn”  fra 1969, blev både designet og fremstillet hos afdelingen i Odense: Fyens Glasværk!

Hammer Glasværk
Er ikke kendt for anden produktion end hinkesten – værket eksisterede kort fra omkring 1970 til omkring 1980.
Produktionen på Hammer Glasværk var også ganske stor i virksomhedens relativ korte levetid.

Fusk.

Flere danske glasværker er forskellige steder omtalt for at have lavet hinkesten som fusk til børn – eksempelvis Kastrup Gladværk, Hellerup Glasværk, Frederiksberg Glasværk samt Aarhus Glasværk. Men mon ikke det har været et fænomen på samtlige danske glasværker. Af disse er Kastrup Glasværk tilskrevet Piratos, Havfruen og nogle få andre. Dette er dog på ingen måde dokumenteret, men meget pålidelige kilder set formene til disse sten på Fyens Glasværk.

I Danmark, er det i dag kun nogle få glaspusterier, der laver hinkesten i mindre målestok – resten foregår i Østeuropa og Asien.