Holmegaard Glasværk

Holmegaard Glasværk (1825-2008), antages kun at have produceret meget få typer hinkesten. Disse er: “Marguerit”, som findes i Holmegaards prøvesamling og antageligt også den “16-takkede stjerne” – begge fra omkring 1965.
Ingen af disse er dog dokumenteret i kataloger eller prislister.
At de findes i prøvesamlingen, er ikke garanti for at det er Holmegaard Glasværk, der har produceret stenene. Det var nemlig helt almindeligt at man indkøbte interessante objekter med henblik på kopiering.

Serien med “Fossiler” fra 1990 samt en mindre specialproduktion på 300 stk. i 8 forskellige motiver til åbningen af en udstilling om presset glas på Kastrupgaard i 1995 er med sikkerhed produceret på Holmegaard Glasværk.

Holmegaard Glasværk og Michael Bang.

I 1969 designer Michael Bang, der i omkring 2 år havde tegnestue på Fyens Glasværk i Odense,  3 serier hinkesten for Holmegaard: “Børneeventyr” , “Dyrebørn” samt “Musik”. Den sidstnævnte serie med musik, bliver af en eller anden årsag ikke sat i produktion.

Oprindelig var der designet 4 motiver i hver serie, men ikke alle kommer i produktion.
Til gengæld føjes der yderligere et design til i serien med “Dyrebørn” således at hver serie kommer til at bestå af 3 hinkesten.

Stenene forekommer almindeligvis i 4 farver rød, grøn, blå og gul. Herudover forekommer meget få sten i flaskegrøn samt ravgul.

Michael Bangs originaltegninger fra 28/8 1969 blev i formindelse med nedrivningen af glasværket i Odense fundet og bevaret sammen med en del originale støbeforme til hinkesten.
De originale arbejdstegninger kan ses nedenfor.

Michael Bangs hinkesten, som alle fremstår utroligt gennemdesignede, er lidt mindre end de hidtil kendte og de har nærmest facon som et kuvertaskebæger.

Serien med børneeventyr består af: 
Prinsessen på ærten, Lille
 Tuk og Pipi Langstrømpe 

Serien med dyrebørn består af: 
Elefanter, Flodheste
og Sommerfugle.

Michael Bangs serier med “Børneeventyr” og “Dyrebørn”, er både designede og producerede på Fyens Glasværk i Odense – selvom begge serier betegnes som Holmegaard sten.

Holmegaard Glasværk - produktion af hinkesten i afdelingen i Odense (Fyens Glasværk)

Børge Kuchta og anfanger Frode Jørgensen ved produktion af Michael Bangs hinkesten på revolverpresse

I Holmegaards engros katalog fra 1972, kan man se at kulørte assorterede hinkesten kostede 1,40 kr. pr. stk. 
Prisen gjaldt hvis man tog et helt karton med 100 stk. 

Jeg gætter på at der var tale om Michael Bangs hinkesten, da det passer tidsmæssigt.

Holmegaard Glasværk og Elin Bing.

Designede hinkesten bliver tilsyneladende en stor succes.
I 1990 designer Elin Bing (som i øvrigt selv samlede på hinkesten) en serie “Fossiler” med i alt 6 motiver.
Stenene, der er håndlavet luksus og snarere dekorationssten end egentlige hinkesten, produceres på Holmegaard Glasværk, som vist også var det eneste sted de kunne købes.

Motiverne er i øvrigt direkte afstøbninger af rigtige fossiler og består af følgende:
”Ammonit”, ”Musling”, ”Posthorn ammonit”, ”Sneglehus”, ”Søpindsvin” og ”Trilobit”.

Som nævnt i indledningen blev der i 1995 lavet en specialproduktion på Holmegaard Glasværk. I august måned var tidligere glasmagere på Kastrup Glasværk Erik Broch Pedersen og Svend Madsen nede på glasværket for at fremstille hinkesten til åbningen af en udstilling om presset glas på Kastrupgaard.

Der forekommer 8 motiver og der blev i alt fremstillet  300 stk., som blev brugt til erindringsgaver ved åbningen af udstillingen.
Restoplaget blev efterfølgende solgt.

Læs om hinkesten i Holmegaard prøvesamling.